Læsetid: ca. 7 minutter
Ny på vandet
Forfatter: Bådliv.dk redaktion 29/09-2022
Sejlads for begyndere
Danmark er et fantastisk land, vi har utrolig meget vand rundt om os og vi har de smukkeste kyster, derfor er der en oplagt mulighed for at blive en dygtig sejler. Danmark er nemlig særdeles velegnet til fritidssejlads, men at blive en tryg og dygtig sejler kræver øvelse, vi vil derfor her give dig en god introduktion til, hvordan du bliver en god sejler, fra din spæde start på vandet. Det er aldrig for sent at blive en dygtig sejler, det kræver blot tålmodighed, øvelse og lysten til at være på vandet.
Sikker sejlads for begyndere
Det er vigtigt at du lærer at sejle, inden du begiver dig ud på vandet i egen båd. Du kan nemt skrive dig eller dit barn op i en sejlklub, hvor du trygt og sikkert kan lære at sejle, her kan båden evt. blive stillet til rådighed af klubben – du skal nok blot sørge for at anskaffe dig en redningsvest og fornuftigt sejlertøj. Ved at blive en del af en sejlklub, åbner du også op for at møde andre sejlere som du kan dele sejlerfaringer og oplevelser med.
Det er grundlæggende vigtigt, at du ikke starter dit sejleventyr alene, da du er uerfaren og ny på området. Det er en god idé at starte med at sejle ud med en erfaren sejler, der kender til sikkerheden til søs og de forskellige regler på havet. Derudover er det meget vigtigt, at du tjekker vejrudsigten inden du beslutter dig for at begive dig ud på havet – man skal have stor respekt til vejret og vandet som sejler, da det er noget du ikke selv kan styre. Undgå derfor at sejle ud i blæsevejr eller frostgrader, også selvom du har en erfaren sejler med. Det er vigtigt at du føler tryghed og bevarer roen, specielt de første gange du er på vandet. Er du eller familien engang blevet forskrækket, så kan den dårlige oplevelse sætte sig fast for livet.
Hvad er reglerne for sejlads?
Når du er på havet i en båd eller sejlbåd, skal man gerne undgå hinanden. Man undgår hinanden for at forhindre en farlig situation, der kunne føre til sammenstød. Regler for sejlads er internationalt bestemt, så du kan trygt sejle sydpå og stadig være omfattet af de samme regler. Læs mere om sømærker og reglerne i vores artikel om sømærker.
Det er godt sømandskab at man kender til reglerne til søs. Godt sømandskab indebærer bl.a. at overholde farten i havnene og i fjorden, at respektere vejrforholdene, at overholde afstanden til kysten og bøjer samt at overholde CE-mærkningen på din båd, såvel som at sikkerhedsudstyret ombord skal være i orden.
Hold udkig
Når du sejler, er det vigtigt altid at holde udsigt i en 360° vinkel, da havet ikke fungerer på samme måde som hvis du kører i en bil på land. På havet findes der ikke deciderede veje som på land, og varierende fartgrænser. Men på havet er der andre regler som du har pligt til at sætte dig ind i.
Sænk farten
Dem der arbejder på vandet ser havet som en transportvej, og ikke en legeplads. Du skal derfor holde dig i en god afstand til andre sejlere og sænk farten når I nærmer hinanden, så er båden nemmere at styre og du har mere tid til at reagere, hvis der skulle opstå problemer med styringen, vinden eller strømmen.
Brug din kortplotter/GPS
Hold styr på hvor du sejler hen ved altid at have adgang til en kortplotter eller GPS, samtidig med at du har styr på sømærkernes placering i det område du sejler i. Husk dog på, at du ikke må slække på den helt almindelige udkig, blot fordi du har en kortplotter.
”Kun en tåbe frygter ikke havet”
– Søsportens Sikkerhedsråd
Planlægning af din sejlads er en vigtig del af forberedelserne, inden du begiver dig ud. Du bør have styr på følgende:
Søkort over området du skal sejle i
Opdateret havnelods informationer
Vejrudsigt (vind-, strøm- og bølgekort)
Lanterne på båden skal være afprøvet
Navigationsudstyr afprøvet
Kommunikationsudstyr afprøvet
Motortjek
Sikkerhedsudstyr
Sejlskibe sejler for vinden – dvs. at vinden er den primære kraft, der driver skibet frem igennem vandet. Det er ikke muligt for sejlskibe at sejle direkte mod vinden, de sejler mod vinden i en cirka 45° vinkel. Skibet arbejder sig derfor frem mod vinden. En motorbåd derimod, sejler med motorens kraft og skal altid vige for sejlbåde der sejler for sejl. (Nogle sejlbåde har motor, og så er en motorbåd ligestillet med sejlbåde med motor). Det er derfor vigtigt hvis du øver sejlads i motorbåd, at være ekstra opmærksom når du ser en sejlbåd på havet. Sænk farten og hold din vigepligt i god tid.
Tag på sejlerskole for begyndere
Det kan være en stor fordel at tage på sejlerskole. Her lærer du at blive dygtig til at sejle og du får den rigtige teori og praktisk erfaring, så du trygt kan sejle ud på eventyr. Der findes mange sejlerskoler i Danmark, og de tilbyder undervisning, så du kan lære at sejle og begå dig sikkert på vandet. Når du er medlem af en sejlklub, kommer du ind i bådlivet på en naturlig måde og lærer automatisk andre sejlinteresserede at kende. Der tilbydes mange forskellige aktiviteter, foredrag og arrangementer, som er med til at gøre hele læringen på vandet til en tryg og sjov oplevelse lige fra start.
Du lærer altså ikke kun at sejle, men du får samtidig den nødvendige erfaring i teori og samtidig er det et sted, hvor du får nye venner og sejlerkammerater. Måske endda nogen med mere erfaring end dig selv, så I sammen kan øve jer på vandet. Der betales et forholdsvis beskedent kontingent for at være medlem af en sejlklub, så det er noget de fleste kan få glæde af.
VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT
Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?
Send feedback til os