Læsetid: ca. 5 minutter
Ny på vandet
Forfatter: Bådliv.dk redaktion 21/09-2022
Bliv klogere på længde- og breddegrader
For at kunne navigere til vands (og til lands for den sags skyld) er jorden delt op i længdegrader og breddegrader. Her i artiklen vil du blive klogere på hvad længde og breddegrader er, og samtidig lære at læse og forstå et søkort, hvilket er essentielt at kunne, når man er på havet.
Bliv god til at navigere på havet med basal viden om længde- og breddegrader
Jorden er, som du sikkert ved, rund. Det betyder, at jorden er opdelt i 360 længdegrader. Disse længdegrader bruges til navigation, placering og tidspunkt for et bestemt sted på jorden. Længdegrader går rundt om jorden vertikalt og passerer igennem Nord- og Sydpolen.
Derudover er jorden opdelt i 180 breddegrader, der hver især er 111,12 km. Breddegrader er de linjer, der går rundt om jorden horisontalt og betegnes med grader. – En huskeregel er, at breddegrader er parallelle med Ækvator. Ækvator er dét sted, der opdeler jorden i to lige store dele, en nordlig og en sydlig halvdel.
Når en breddegrad og længdegrad mødes, får du et geografisk koordinat. Dette koordinat kan angive et helt nøjagtigt sted på jorden. – Koordinater bruger man bl.a. i GPS-systemer. Når du angiver koordinater, tages der udgangspunkt i, at Ækvator ligger på 0°. Nordpolen kaldes for 90 grader N og Sydpolen for 90 grader S.
Jorden siges at være opdelt i 5 lige store breddecirkler, som har følgende betegnelser og grader:
Nordlig Polarcirkel (66,34°)
Nordlig Vendekreds (23,5°)
Ækvator (0°)
Sydlig Vendekreds (23,5°)
Sydlig polarcirkel (66,34°)
Hvis dine instrumenter ikke virker eller er gået i stykker og du sidder med et traditionelt søkort, er det vigtigt at du kender din nøjagtige position. Antallet af grader er derfor ikke nok, hvis du ønsker at finde ud af hvor du præcis befinder dig. Derfor kan bredde og længdegrader måles i minutter og sekunder.
Konverter decimalgrader / GPS position til grader, minutter og sekunder:
Har du en decimalgrad på 104,323 som du skal konvertere til grader, minutter og sekunder ser udregningen således ud:
Heltallet af graden (104)
Det resterende decimal skal ganges med 60
0,323 x 60 = 19,38 (heltal 19, som er minutter)
Det resterende decimal skal ganges med 60
0,38 x 60 = 22,8 (heltal 23, som er sekunder)
Derfor er decimalgrader 104,323 konverteret til 104 grader, 19 minutter og 23 sekunder. 104°19’23”
Vidste du, at en sømil er udregnet efter at en breddegrad er delt op i 60 minutter (en breddegrad udgør 111,12km). Dvs. at du dividerer en breddegrad med dens minutter: 111,12km/60 = 1852 meter. Dette tal er det vi kender som en sømil.
Læs et søkort ud fra længde- og breddegrader
Du kan med fordel øve dig i søkortets nøjagtighed og anvendelse ved at tage på små sejlture, hvor du observerer ting fra søkortet og sammenligner med de ting du ser i virkeligheden. Det er med til at give et godt overblik over forholdet mellem søkortet og dine egne observationer.
På et søkort finder du bl.a. dybdedata, dybdekurver og bundtilstande. Et søkort giver også viden om sejlløb, fyrtårne, faste sømærker og diverse afmærkninger, man skal være opmærksom på når man sejler – især når man sejler tæt på kyster. Nu om dage bruger vi GPS som navigationssystem, hvor alle disse fakta findes i.
Bådliv.dk vil her give dig en kort introduktion til søkortet, hvis du vil sejle fra A til B og skal finde den rette kurs med kompas.
Træk en streg mellem A og B på kortet
Placer et kompas på kortet, således siden af kompasset flugter med linjen mellem A og B. (Pilen skal pege mod den retning du vil frem til)
Drej så dit kompashus, uden at flytte på kompasset indtil linjerne i kompashusets bund er parallelle med kortets længdegrader (Altså dem der går vertikalt på søkortet)
Tag nu kompasset op og hold foran dig, og styr båden indtil den bevægelige nordpil dækker den tegnede nordpil i kompashuset. (Den røde del skal pege mod nordmærket N)
Pilen peger nu i den retning du skal sejle for at komme frem til din destination A til B.
Du kan med stor fordel blive klogere på sømærker og deres betydning ved at læse vores artikel om Sømærker.
I gamle dage brugte sejlere et sekstant navigationsinstrument, som blev brugt til at måle vinkelafstanden mellem to punkter lodret og vandret (også kendt som et vinkelmålingsinstrument). Sekstanten bestemte observationspunktets breddegrad vha. vinkelafstanden og himmellegemets højde (med solen som reference). Navigationsinstrumentet er blevet lavet som en håndholdt enhed, så man nemt kan tage den med sig, hvor end man befinder sig.
Vi håber du er blevet lidt klogere på forståelsen af hvad længe og breddegrader er og hvordan de bruges i navigationsverdenen indenfor sejlads på vandet. I dag bruger vi hovedsageligt GPS-systemer til at bestemme vores lokation, men det havde man jo ikke mulighed for i gamle dage, og derfor er den basale viden ret vigtig at have med, når man begiver sig ud på vandet.
VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT
Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?
Send feedback til os