Læsetid: ca. 8 minutter
Ny på vandet
Forfatter: Bådliv.dk redaktion 21/12-2022
Sådan beskytter du din båd mod tyveri
Tanken om tyveri af din båd kan være frygtindgydende og give søvnløse nætter. Vi vil guide dig til hvordan du kan få ro og med god samvittighed lade din båd stå sikkert over vinteren. Med disse forholdsregler til at forhindre bådtyveri, kan du slappe mere af. Læs med her og bliv klogere på hvad du kan gøre, for at tyverisikre din båd.
I Europa bliver mere end 10.000 lystbåde og joller stjålet hvert eneste år. I nogle tilfælde er det både der er fortøjret i havnen, der bliver taget – men faktisk bliver størstedelen stjålet på land, mens de står på en trailer. Typisk bliver bådene stjålet for at sælge delene, og samtidig er en påhængsmotor forholdsvis svær at spore hvis den ikke er sikret eller mærket.
Forebyggelse af tyveri mens båden står på trailer
Ni ud af ti bådtyverier sker, når båden står på traileren. Det sker selvom du måske har parkeret traileren og båden et sted du ikke nødvendigvis tænker er risikabelt. Når først din båd er blevet stjålet, er det næsten umuligt at finde den igen. Ved at bruge vores tips her i artiklen, kan du være med til at forhindre at få din båd stjålet, når den står på land.
Opbevar din båd et sikkert sted
Når du har din båd opbevaret på land, så sørg for at parkere den et sted, der ikke er synligt for fremmede. Et synligt sted kan fx være i din indkørsel, hvor en tyv nemt kan få adgang til den og trække den væk. Lås i stedet din båd væk i en garage, hvor den står skjult for offentligheden. Har du ikke adgang til en garage, kan du opbevare båden på en lagerfacilitet, som de fleste forhandlere kan tilbyde. Mange forhandlere tilbyder desuden overvågning og har indendørs opbevaringsmuligheder, så din båd kan stå tørt og sikkert.
Se vores forhandlerkort for at finde indendørs opbevaring af din båd.
Brug en effektiv hjullås
Hvis din båd står opbevaret på en trailer udenfor, er det en god idé at montere en effektiv hjullås (gerne en farverig én!) på det ene hjul. En hjullås er den mest effektive tyverisikring, da den gør det næsten umuligt for en tyv at køre væk med båd og trailer. Den er også med til at gøre tyven mere udsat, da den er besværlig og tager lang tid at fjerne.
GPS tracking og sporing af din båd eller motor
Båden er ofte det kæreste eje for mange, og med nutidens teknologi er det generelt en god idé at GPS tracke din båd, hvilket er den mest sikre tyverisikring overhovedet. Der findes et hav af GPS trackere og alarmer til både, som mindsker risikoen for tyveri. De fleste GPS trackere og bådalarmer kan spore din båd og motor via din mobiltelefon, hvor du kan tilslutte de fleste enheder med en app, eller se positionen på en webside.
Monter en koblingslås
En af de nemmeste løsninger på markedet når det kommer til tyverisikring, er en koblingslås. Med denne lås eliminerer du muligheden for, at en tyv kan tilkoble din trailer til sit anhængertræk og trække båd og trailer væk. Det vil tage flere minutter at forsøge at bryde denne lås op, hvilket forhåbentlig afskrækker tyven.
Dokumentér alt i og på båden
Det er en god idé at lave en komplet liste over alt udstyr, du har monteret på din båd – aftageligt eller ej, som betragtes som en værdigenstand. Det kan være alt fra ekkolodsenheder, fiskeekkolod, stænger, hjul, trollingmotorer og påhængsmotoren. Skriv en kort beskrivelse af båden, producenten, modelnummer og serienummer. Ved at skrive alt dette ned, gør du det nemmere for myndighederne at spore båd og tilbehør. Det er i øvrigt også en god idé at tilføje elektronik og dit fartøjs indhold til din bådforsikring.
Forebyggelse af tyveri mens båden er i vandet
Bådtyveri når båden er i vandet kan sagtens ske, og det er uanset om du har parkeret din båd i havnen for en hurtig bemærkning, eller om din båd ligger på sin bådplads. Her giver vi dig fire tips til at forhindre at din båd bliver stjålet fra vandet.
Tag nøglerne med
Det er ikke ualmindeligt at sejlere lader sin nøgle sidde i tændingen og efterlades for en kort stund i havnen. Der er også nogle bådejere der gemmer nøglen på båden i stuverummet eller andre steder såsom under hynder, tæpper mm. Og det er aldrig en god idé – de dristige tyve kan finde nøglen på få sekunder og ved præcis hvor de skal lede, og så kan du miste din båd på meget få sekunder. Tag derfor altid nøgler med dig når du forlader din båd, uanset om det er for en kort stund eller ej.
Efterlad ikke værdigenstande i båden
Har du værdigenstande i båden som eksempelvis en GPS-enhed, ekkolodEkkolodEn elektrisk dybdemåler, der måler dybden ved hjælp af lydimpulser (en aktiv sonar) eller andet udstyr der er attraktivt for en tyv at stjæle for at sælge videre, så tag dem med når du forlader båden.
Fortøjer i et oplyst område
Det kommer nok ikke bag på nogen, at kriminelle ofte arbejder i mørket – og med det i tankerne er det en god idé at fortøjre din båd i et oplyst område med god belysning. Hvis din båd er lagt til i et område der ikke er særlig godt oplyst, kan et par censorlys installeres på dækket og være med til at formindske lysten til at stjæle din båd, da tyven så vil føle sig eksponeret.
Installer 1st Mate tyverisikring
Med 1st Mate tyverisikring kan du forhindre en tyv i at fuldføre sin opgave. Når 1st Mate er aktiveret, deaktiverer den motoren og forhindrer den i at starte, uanset hvor meget tyven prøver. Udover at forhindre et tyveri, kan 1st Mate hjælpe myndighederne med at lokalisere dit fartøj eller din motor, hvis en dristig tyv alligevel har formået at komme afsted med båden eller motoren. Men bare rolig, det er stadig muligt at låne din båd og motor ud til venner og familie, man kan nemlig give andre adgang til at sejle båden selvom 1st Mate er aktiveret.
(Udover at fungere som en tyverisikring, kan 1st Mate også slå alarm når en mand falder overbord og lokalisere personen på samme tid. Du downloader nemlig en app, som vil give instruktioner om hvordan man når frem til kaptajnen eller passageren der er faldet overbord. Hvis kaptajnen falder overbord, stopper motoren automatisk!) Det er også igennem appen at du kan låse bådens motor.
VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT
Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?
Send feedback til os