Læsetid: ca. 12 minutter

Gør-det-selv

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 05/02-2024





5 gode råd inden salg af din båd

Det kan være følelsesladet at skulle sælge sin båd, men måske har du fundet ud af at tiden ikke er til sejlads længere, måske ser økonomien anderledes ud eller du vil måske opgradere til en ny større båd? Uanset hvad årsagen er, er det ofte en stor beslutning med mange blandede følelser bag. Derfor kan du med disse 5 gode råd få et overskueligt og bekymringsfrit salg – vi vil i hvert fald gøre vores bedste for at gøre salgsprocessen nemmere for dig.

Bestem om du ønsker at stå for salget af din båd selv

Du kan med stor fordel sælge din båd igennem Bådliv.dk’s landsdækkende forhandlernetværk, hvor en forhandler fungerer som en slags mægler imellem dig og sælger – præcis som når et hus skal sælges igennem en ejendomsmægler.

Fordelen ved at benytte sig af en forhandler er, at du ikke skal stå for noget selv. Det er nemt, overskueligt og bekymringsfrit – det eneste du skal gøre er, at blive enig med din forhandler om en salgspris, og så klarer forhandleren resten for dig. Du skal blot stå for levering af båden til forhandleren. Forhandleren sørger derfor for, at båden er rengjort, at alle systemer virker optimalt og at motoren er tjekket, så den er helt klar til at blive vist frem til interesserede købere. Der er derfor en masse praktiske foranstaltninger, som du ikke selv skal tage dig af.

Hos Bådliv.dk finder du vores Markedsplads, som er stedet hvor alle vores landsdækkende forhandleres brugte både, motorer og reservedele bliver sat til salg. Markedspladsen er en meget aktiv side og fungerer rigtig godt til salg af brugte både. Hvis du sætter din båd til salg igennem en af Bådliv.dk's forhandlere annonceres den ikke kun på vores markedsplads, men den lægges automatisk også op på dba.dk og scanboat.dk. Det er en af de mest effektive måder du kan sælge din båd på og du slipper for en masse af besværet.

Udover at bruge en forhandler, som gør salget nemt for dig, kan du også sagtens selv begive dig ud i at sælge din båd. Salg af både er meget populært igennem www.dba.dk – Den Blå Avis, som nok er et af de mest kendte steder hvor både annonceres online. Derudover er Gul & Gratis også en god salgsportal. Ligeledes er følgende salgsportaler gode til at sælge din båd: scanboat.dk, yachtbasen.com, yachtbroker.dk.

Sælge båd online

Rengør din båd inden salg

Når du skal sælge din båd, er det vigtigt at den er rengjort. Førstehåndsindtrykket er ofte altafgørende ved salg af brugt båd, og jo renere og ”nyere” en brugt båd ser ud, jo mere attraktiv bliver den på brugtbådsmarkedet og jo større chance har du for at få den solgt – og hvem vil ikke gerne have solgt sin båd hurtigst muligt, når den svære beslutning om at sælge endelig er truffet?

Brug derfor god tid på at rengøre båden indvendigt og udvendigt, da det første håndsintrykket betyder betyder rigtigt meget for en mulig køber. Det er en god idé at vaske båden indvendigt først, og det indebærer rengøring af alle overflader, både bløde og hårde. Bløde overflader er bl.a. tæpper, vinyl, puder og hynder. Hårde overflader er bl.a. dørkDørkEr bådens gulv indvendigtGå til ordet, styrepult, bordplader, vinduer og toilet mm.

Støvsug evt. gulvtæpper og skrub derefter med vand og sæbe med en forholdsvis stiv børste. Vær opmærksom på at du anvender de rigtige produkter til rengøring. Det er bedst at bruge rengøringsmidler med en neutral pH-værdi på 7, så du undgår unødvendige skader. Ved at vaske båden grundigt indvendigt, undgår du også dårlig lugt, mug og skimmelsvamp.

Tip: Natron er kendt for at fjerne dårlig lugt, så du kan evt. bruge det i din rengøring

Udvendig rengøring indebærer grundig rens og vask af teak, dørkDørkEr bådens gulv indvendigtGå til ordet, skroget, kalechen, sejl, motor og vinduer. Du kan evt. polere og behandle bådens overflade med voks, og inden da vaske med sæbe der er egnet til båd. Kalechen skal børstes med en blød børste, og du kan bruge sæbe, vand og til at give den en grundig rengøring, men det er en god idé at give den en ny imprægnering, hvis du går i dybden med rensningen.

Den udvendige rengøring er faktisk utrolig vigtig, da man ofte typisk tager billeder til sin salgsannonce af båden udvendigt, og det er her førstehåndsindtrykket giver mest effekt når man ser båden blandt mange andre både til salg på markedspladsen online. Sørg også for at hygge og indrette så billederne ser attraktive ud, præcis som ved et hussalg.

Hvornår er det bedst at sælge båd?

Du bør overveje hvilken årstid på året er den bedste tid for dig at sælge din båd. Hvis du gerne hurtigt vil af med båden, er det en god idé at sætte den til salg om efteråret, hvor du kan blive fri for at tage båden op ad vandet og det kan også aflaste dig fra at bekymre dig om bådens vinteropbevaring og klargøring. Hvis du vælger at sætte din båd til salg i efteråret, kan du dog ikke forvente en helt så attraktiv salgspris, som hvis du satte den til salg i foråret. Om foråret er vi alle spændte på at komme i gang med sæsonen så der vil prisen typisk være højere. Det er i disse måneder at køberne er på udkig efter en ny båd til sommersæsonen, og de sparer derfor penge ved ikke at tænke på vinteropbevaring og klargøring, ligesom ved et efterårssalg. 

Du skal derfor gøre op med dig selv om, hvilken årstid passer bedst til netop dit bådsalg; vil du spare penge på vinteropbevaring og klargøringen og sælge lidt billigere båd udenfor højsæsonen, eller vil du forsøge dig med en lidt højere pris ved at vente til foråret, hvor solen titter frem og båden endelig kan tages i brug igen til de lune sommeraftener. Lige meget hvilken årstid du foretrækker, vil der højest sandsynligt være en køber – men om du får den ønskede salgspris i hus, kan du ikke altid regne med. Den rigtige pris er altid kun den pris der findes en køber til.

Reparér tydelige mangler

Bådens værdi falder drastisk, hvis der er tydelige skader eller mangler på båden. Det kan eksempelvis være defekter på motor, vandskader på interiør eller skader på skrogSkrogDen primære komponent i en båd - det element der sikrer opdrift og vandtæthedGå til ordet og tæk. Ikke nok med at det kan skræmme mulige købere væk, så er det også med til at en mulig køber kan finde på at underbyde båden til en pris, du måske ikke synes er rimelig. Bådens motor er altafgørende, så sørg for at den fungerer optimalt og er rengjort, skyllet igennem og klar til en ny ejer.

Ved at sørge for at alting er i fineste orden, har du derfor en større chance for at få mest muligt for din brugte båd. Bådens værdi stiger derfor, når båden er sejlklar ved salget. Hvis det er muligt kan du underbygge bådens værdi og pålidelighed ved at give køber en sejltur, så køber selv kan se og mærke hvordan båden sejler i vandet.

Sæt dig ind i markedet inden salg af din båd

Når du skal til at oprette din salgsannonce eller forhandle salgspris med en forhandler, er det en god idé at lave lidt forarbejde. Find ud af, hvad andre både af samme mærke og størrelse er sat til salg for og hvordan deres stand er. Der er måske også forskel på salgspriser i forhold til sæsonen og geografien. Typisk køber folk brugte både inden højsæsonen starter, så i foråret. Ofte kan der være en større købekraft fra folk der bor tæt på vandet, da de har nemmere ved at få båden aktivt brugt i hverdagen. Så undersøg markedet på bl.a. DBA og Markedspladsen og se, hvilke ting der bliver fremhævet, og bliv inspireret af andre fængende overskrifter eller brødtekst, der er med til at sælge båden. Hvis du fanger en mulig køber igennem en online annonce, er der større chance for at flere interesserede kommer fysisk ud og kigger på båden – så en god og fyldestgørende tekst med gode billeder er med til at gøre salget nemmere for dig.

Beslut dig for en pris samt mindstepris

Når du er nået så langt i salgsprocessen at du skal prissætte din båd, så skal du forsøge at sætte dig i købers sted. Er båden i pæn stand? Er båden klar til en ny sæson på vandet? Virker motoren og elinstallationerne i båden som de skal? Beslutter du dig for en mental mindstepris på båden, så bliver du ikke så skuffet når mulige købere forsøger at presse prisen.

Når du har fundet en passende pris, bør du løbende holde øje med bådens salgsannonce, tjek om der er aktivitet på annoncen og om der overhovedet kommer nogle bud på den. Hvis der ikke er nogen der viser interesse efter 1 måneds tid, er det måske på tide at genoverveje prisen, og holde øje med om billederne skal udskiftes i forhold til andre vinkler, og ikke mindst vejret – gode billeder kan betyde meget og solskinsvejr sælger bedre end mørke skyer og regnvejr, medmindre at din båd er specielt egnet til regnvejr (fx en kabinebåd). 

Download købskontrakt her

Når en pris er aftalt og handlen skal gennemføres, kan det være en rigtig god idé for både sælger og køber, at få salget på skrift. Det er med til at gøre handlen mere tryg for køber og mere professionel fra sælgers side, og kontrakten kan være med til at undgå efterfølgende misforståelser imellem køber og sælger.

Du kan derfor download en salgskontrakt fra Bådliv.dk her, som er med til at forhindre misforståelser.

Du kan bruge kontrakten, når du handler med motor, - sejl- og gummibåde.

Bådliv.dk påtager sig ikke ansvar i forbindelse med fejl eller uhensigtsmæssigheder ved anvendelse af kontrakten. Brugeren accepterer derfor, at Bådliv.dk ikke drages til ansvar i forbindelse med eventuelle problemer eller gnidninger imellem køber og sælger.


VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os