Læsetid: ca. 12 minutter

Gør-det-selv

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 30/03-2023





Få større glæde ved sejlturen efter rengøring af din båd

Kender du det, når du går en tur på havnen og kigger på alle bådene der ligger på hver deres plads, og du inde i hovedet tænker ”den er pæn” eller ”den er ikke pæn”? Så vil du for alt i verden gerne undgå, at folk tænker dette om din båd: ”Hvorfor har man købt en båd, når den bare ligger der og ikke bliver passet på?” 

 Du har jo investeret i en båd, hvorfor så lade den stå og blive beskidt og ikke vedligeholde den? Rengøring af din båd er en vigtig del af at være bådejer, da det gør at bådens værdi bliver bevaret og du beskytter den samtidig mod rust, mug og skimmel mm. 

Sådan skal du rengøre din båd indvendig

Det er en rigtig god idé at starte rengøringen af din båd indvendigt, så du undgår dobbeltarbejde, hvis snavs og skidt skulle ende på bådens ydre. 

Når du skal rengøre båden indvendigt, skal du bl.a. fokusere på:

  • Hynder og puder

  • Dørk 

  • Toilet

  • Vinyl

  • Gulvtæpper

Rengøring af hynder, puder og andre bløde genstande

Et godt råd: Undgå at købe alt for dyre pyntepuder til din båd, hvis du har tænkt dig at opbevare dem i båden over længere tid. De kan blive plettet, mugne og endda fyldt med skimmel. Er skaden sket på det faste betræk på båden, skal du først fjerne betrækket og vaske det i koldt vand. (Ja, vi sagde faktisk koldt vand!) Grunden til det kolde vand er, at hvis dit betræk til bådens interiør først er krympet, er det nærmest umuligt at få på igen. Derfor skal du ikke kogevaske det eller putte det i tørretumbleren. Du kan med fordel vaske det i Rodalon eller lign. Du skal vælge et rengøringsmiddel der ikke bleger og som samtidig er med til at fjerne dårlig lugt, der kan stamme fra mug og skimmel. 

Det første du gør er, at skylle betrækket og/eller puderne og når de er gennemskyllet, så tryk så meget vand ud af betrækket som muligt, og gentag denne proces flere gange hvis nødvendigt. Lad betrækket lufttørre, selvom det godt kan tage lang tid. Når det er helt tørt, kan du igen sætte det på.

Det er faktisk også muligt at lave sit eget rengøringsmiddel ved brug af natron, som er kendt for at fjerne dårlig lugt – efter et par timer renser du natronet af med eddike blandet i vand.

Rengøring af dørk

Du kan med fordel vaske en trædørk med brun sæbe, som du blander op med vand. Fx 1 dl sæbespæner blandes med 5 liter vand, som du lader ’stå i blød’ i 20-30 minutter, hvorefter du spuler igennem og evt. skurer med en blød svamp eller moppe. Hvis du vasker dørken med rengøringsmidler, så vælg gerne en sæbe der er svanemærket eller har EU-blomsten, for at undgå at efterlade skadelige stoffer og parfume mm. i havet og naturen, nogle sæber indeholder nemlig overflødige tilsætningsstoffer. Denne rengøringsmetode kan både fungerer på teak og glasfiber.

OBS: Det er en god idé ind i mellem at vaske gulvet i et universalrengøringsmiddel for at forhindre, at der dannes sæbefilm – og vask altid gerne efter med rent vand.

Rengøring af toilet

Det er en god idé at tømme din septiktank flere gange om året. Derudover kan du give silikonespray på gummipakninger, hvilket gør det nemmere at rengøre til bunds til fremtidige rengøringer. Du skal bruge toiletrens og rengøringsmidler, hvor der er tilføjet tilsætningsstoffer, som nedbryder bakterier og fjerner den dårlige lugt – samtidig med at aflejringer og kalk fjernes effektivt. Toilettet i sig selv renser som du ville rense dit toilet derhjemme, dét der kan være lidt mere besværligt ved et bådtoilet er, at der er slanger og en septiktank der skal renses. Du kan hælde eddike igennem slangerne månedligt, så snavs ikke sætter sig fast med tiden.  

Rengøring af vinyl og gulvtæpper

I og med at gulvtæpper ligger på jorden, kan du ikke undgå at det bliver beskidt – og der er mange der hopper på båden med sko på, så det er en god idé at rense dit gulvtæppe, så bådens helhed igen kan fremstå flot og indbydende. 

Den bedste måde at rengøre bådens gulvtæpper på er med en god omgang støvsugning for at få fjernet alt det løse snavs såsom sand og madrester. Du kan faktisk også her bruge natron, som nævnt tidligere i artiklen, som rengøringsmiddel der fjerner dårlig lugt. Du drysser blot natron på gulvtæppet, og så kan du med fordel lade det sidde et par dage og derefter fjerne det igen med en støvsuger. Er der store pletter på gulvtæppet, kan du bruge 1 del sæbespæner og 3 dele varmt vand – skrub det ind i tæppet (du kan lægge et håndklæde nedenunder gulvtæppet, hvis du har mulighed for det, så suger håndklædet vandet nedefra).

Når du skal rengøre vinyl, så undgå Ajax, brun sæbe, sæbespåner og lign, da disse ikke egner sig til vinyl. Brun sæbe og sæbespåner efterlader en fedtet overflade og Ajax giver gulvet et gråt skær. Du skal rengøre vinyl med generel støvsugning, vask i varm vand med et neutralt rengøringsmiddel og sørge for at der ikke bliver for vådt, så opvrid en klud eller moppe.

Rengøring af din båd udvendigt

Når du er tilfreds med den indvendige rengøring, er det tid til at få båden flot og ren udvendigt. Her skal du være meget opmærksom på hvilket materiale din båd er lavet af. Har du en glasfiberbåd er det en god idé at undlade basiske rengøringsmidler, da de kan ætse overfladen og gøre skade på den udvendige voks. 

Bådrengøringsmidler har en pH-værdi på omkring 7 – så det er en god idé at tjekke op på pH-værdien når du køber rengøringsmidler til udvendig brug, hvis de ikke er speciallavet til både.

Når du skal rengøre båden udvendigt, skal du bl.a. fokusere på:

  • Træ- eller gelcoat overflader

  • Motoren

  • Skrogets bund

  • Kaleche og sejl

Rengøring af bådens overflader

For at holde overflader blanke og glatte, kan du polerer båden med voks, når båden er oppe af vandet typisk om vinteren og foråret, inden den nye sæson starter. Der findes et hav af bådvoks, der er egnet til træ og glasfiber. Vi anbefaler at du besøger din lokale forhandler for at få rådgivning i den rette voks til netop din båd og dens behov. Vi har god erfaring med produkter fra HP Clean Tec7, som faktisk er biologisk nedbrydeligt – produktet er ydermere vandopløselig, syrefrit og ugiftigt ved normalt brug. Men der findes mange forskellige variationer af rengøringsmidler til glatte overflader.

Her kommer en liste over proceduren:

  1. Påfør rengøringsmidlet på de beskidte overflader

  2. Gnid med en blød, ren klud

  3. Skyl med vand og gnub herefter med en ny, tør klud

  4. Ved meget beskidte overflader kan du med fordel lade rengøringsmidlet virke i 5-10 minutter

  5. Er der steder som er porøse kan du med fordel bruge en grov børste (men ikke alt for stiv!) og højtrykspule med vand efterfølgende

Tip: Taber du olie eller lign på bådens dørkDørkEr bådens gulv indvendigtGå til ordet, skal dette fjernes og rengøres hurtigst muligt, da det kan være farligt at sejle ud på havet med en alt for glat dørkDørkEr bådens gulv indvendigtGå til ordet der udgør en sikkerhedsrisiko for personerne ombord. 

Rengøring af motor og motorrum

Udover regelmæssigt vedligehold, skal en motor også rengøres – både udvendig og indvendig. En generel vedligeholdelse og rengøring af motoren er vigtigt, så snavs og skidt ikke graver sig ind i knapper og systemer og på sigt ødelægger motorens vigtige funktioner, og samtidig forlænger du motorens levetid med regelmæssig rengøring. Du kan vaske ydersiden af din påhængsmotor med sæbe og varmt vand – vi råder dig til at gøre det efter hver sejlads. Vi anbefaler i øvrigt at bruge en mikrofiberklud til motorhjelmen. 

Når du skal rengøre en indenbordsmotor, så skal du være ekstra opmærksom på ledninger, tilslutninger og andre komponenter, der evt. kan blive beskadiget af kemikalier. Sørg for at motoren er kold, og behandl med rustbeskyttende- og fugtafvisende spray, og fjern snavs med en klud. Fjern evt. løst skidt med en blød børste og sørg for, at når du er færdig, så skal motoren have lov at lufttørre, så luk ikke ind til motorrummet. 

Rengøring af bådens skrog

Måske står din båd på trailer eller lift for vinteropbevaring og du opdager, at bådens skrogSkrogDen primære komponent i en båd - det element der sikrer opdrift og vandtæthedGå til ordet er fyldt med rurer (balaner) og andet godt fra havet, som ikke gavner din båd. Du kan med fordel bruge rengøringsmidler egnet til både, som hjælper til at fjerne rurer. Oxalsyre gør ikke skade på glasfiber og gelcoatGelcoatEr et materiale, der bruges til at give din båd et flot finish i høj kvalitet på den synlige overflade, og som er designet til at beskytte de underliggende glasfiberlag.Gå til ordet, og kan bruges til at fjerne gule skjolder fra vandlinjen, rurer og den er særdeles effektiv! Produktet kan også fjerne rustløbere, som man ofte kan se som lodrette streger ned ad skroget. Opløs oxalsyren i varmt eller lunkent vand, og påfør bådens skrogSkrogDen primære komponent i en båd - det element der sikrer opdrift og vandtæthedGå til ordet. (Det er selvfølgelig en god idé at fjerne så meget skidt, snavs og rurer fra skroget som muligt inden du begynder – evt. med et skrabejern eller lign. Mange af Bådliv.dks forhandlere tilbyder vinterservice og opbevaring, og de kan med fordel rådgive dig og endda udføre en korrekt rengøring af bådens skrogSkrogDen primære komponent i en båd - det element der sikrer opdrift og vandtæthedGå til ordet.

Vi har her samlet en række af de absolut mest nødvendige materialer til rengøring af båd

  • Gode børster

  • Engangshandker (plastikhandsker)

  • Beskyttelsesdragt

  • Visir

  • Højtryksrenser

  • Rengøringsprodukter egnet til de forskellige opgaver

  • Afdækningsplast

  • Rengøringsredskaber såsom svamp, klud og moppe

  • Bådshampoo

  • Støvsuger

  • Radio, øretelefoner og musik (det gør bare typisk processen sjovere)

Vi ønsker dig held og lykke med rengøringen af din båd!


VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os