Læsetid: ca. 7 minutter
Fiskeri
Forfatter: Bådliv.dk redaktion 03/07-2022
Fiskeri for begyndere
Det der med at fiske kan hurtigt sætte en lavine af spørgsmål i gang. For hvordan er det nu med fisketegn? Hvilket udstyr skal man bruge og hvad kan man fange?
I denne artikel får du svar på nogle af de mange spørgsmål du måtte sidde med, hvis du er én af dem, som overvejer at komme i gang med at fiske.
Fisketegn
Lad os starte med det (vel nok) vigtigste, nemlig fisketegnet. Der findes to typer af fisketegn: Lystfisketegn og fritidsfisketegn.
Lystfiskertegn:
Et lystfiskertegn omfatter alle typer af fiskeri med lette håndredskaber, så som fiskestang og fiskenet. Som udgangspunkt skal alle lystfiskere over 18 år have et lystfiskertegn (også til undervandsfiskeri). Er du under 18 år eller pensionist er du fritaget for at have et fisketegn.
Priser 2022
185 kr. for et år
130 kr. for en uge
40 kr. for en dag
Fritidsfiskertegn:
Et fritidsfiskertegn omfatter faststående redskaber så som ruser og garn. Du skal være fyldt 12 år for at drive fritidsfiskeri, og tegnet er obligatorisk for alle, også selv om du er pensionist. Fritidsfiskertegnet gælder også som lystfisketegn.
Priser 2022:
300 kr. for et år
Typer af fiskeri
Der er mange typer af fiskeri, og det er for mange fiskere en videnskab i lige så høj grad, som det er en lidenskab. Her får du et overblik over nogle af de mest gængse typer af fiskeri.
Fiskeri med stang og agn
At fiske med stang og agnAgnMadding, som man bruger til at fiske med er den type fiskeri de fleste af os forbinder med det at fiske. Det kræver kun en fiskestang og madding (agn). Agnen kan være naturlig eller kunstig, og hvad du vælger at bruge afhænger af fisken du ønsker at fange. Denne type fiskeri er rigtig god for begynderen, da den giver mulighed for at fange mange forskellige typer af fisk, og så er det en metode du kan bruge ved molen, på havet, i åer og søer.
Trollingfiskeri
Trollingfiskeri foregår fra en båd, hvor man trækker agnAgnMadding, som man bruger til at fiske med efter sig. Denne type fiskeri gør det muligt at fiske på dybere vand, og udvalget af fisk du kan fange er naturligvis også større. Dette er formentlig også én af grundene til, at denne type fiskeri er ret populær herhjemme.
Fluefiskeri
Fluefiskeri er vist efterhånden en sportgren herhjemme, og det er en type fiskeri, som benyttes af de lidt mere erfarne fiskere. Fluefiskeri foregår primært i søer og åer. Denne type fiskeri foregår ved, at man kaster linen i vandet med jævne mellemrum i håb om, at fisken tror, at et insekt er landet på vandoverfladen.
Put & Take fiskeri
En Put & Take sø er en fiskesø, hvor man mod betaling kan fiske i. I søerne udsættes der opdrættede fisk, som man så betaler for at fiske efter. Man betaler for et fiskekort, som giver ret til fiskeri i et bestemt antal timer. Der er mange af denne type søer i Danmark, og der er som udgangspunkt ikke aldersbegrænsning på disse. Hvis du vælger at fiske i Put & Take behøver du ikke at have et fisketegn, da dette er inkluderet i prisen for at fiske i en af de mange søer.
Medefiskeri
Medefiskeri er fiskeri med naturlig agnAgnMadding, som man bruger til at fiske med i søer og åer, hvor man fisker efter fredfisk så som skaller, brasen, karper, suder eller ferskvandsfisk, som ikke er fedtfinnefisk. Oftest forbinder folk medefiskeri med fiskeri efter skaller af den naturlige grund, at bestanddelen af skaller i søer og åer generelt er forholdsvist stor i forhold til de andre arter. Det er en meget fredelig type fiskeri, som er velegnet som familieaktivitet.
Fangstkalender
Er du i tvivl om hvornår du kan fange hvad, så kan du tage et kig på fangstkalenderen hos "Aktiv Danmark" her.
Udstyr
Udstyret afhænger naturligvis af, hvilken form for fiskeri du vil kaste dig ud i. Vi anbefaler, at du kontakter din nærmeste forhandler, som kan guide dig til det helt rigtige udstyr.
Fiskeri med børn
Mange vil gerne dele deres passion for fiskeri med deres børn, hvilket også er en god mulighed for at bruge kvalitetstid sammen.
Men vidste du godt, at børn kun kan koncentrere sig i omtrent så lang tid som deres alder og så plus et par minutter? Så hvis du vil have din 5 årig søn eller datter med ud at fiske, så kan du regne med at de kun kan koncentrere sig i omkring 7-10 minutter, alt afhængig af hvad I foretager jer. Ventetiden på at en fisk bider på, kan derfor være ekstra lang for et barn - så du som forælder skal også huske at have tålmodighed. Det er også helt okay ikke at fange noget, men oplevelsen vil være uforglemmelig alligevel.
Det allervigtigste når du tager dine børn med ud at fiske er, at børnene får en god oplevelse.
Hornfisk er godt!
Kræver ikke andet en fiskestang med hjul, en flåd, en krog og et stykke sild eller kyllingehjerte
Man kan bruge en “silkekrog”, som børnene sikkert kan bruge. Den fungerer ved at fine silketråde vikler sig ind i fiskens tænder. Man kan også fange med normal krog, men silkekrog kan være mere effektiv
Forbered hjemmefra
Det er en rigtig god idé at forberede dit barn/dine børn på jeres fisketur sammen. Hvad skal I fange efter? Hvor stor er fisken? Hvordan ser den ud? Kan man spise den eller skal den sættes ud i vandet igen?
Som du nok kender til som forælder eller bedsteforælder - så er børn fantastiske til at huske små detaljer, som vi andre hurtigt glemmer. Derfor kan du godt forvente, at barnet kan genkende de fisk I fanger sammen, hvis de har set fisken på et billede hjemmefra. I kan også have set YouTube videoer eller kigget i bøger af forskellige fiskearter.
I kan øve jer med fiskestangen
Gå ud i haven eller ind i stuen med fiskestangen og øv i at kaste linen ud (husk at fjerne krogen), hvordan man holder den rigtigt og så er det bare at finde noget at sigte efter og lade dit barn/dine børn øve sig med fiskestangen og sporen.
VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT
Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?
Send feedback til os